BO UTOMLANDS


BO I PORTUGAL

När svenskar flyttar utomlands för att få varmare väder och lägre skatter har en ny spelare dykt upp från ingenstans: Portugal. Det skriver Dagens industri.

   

Det är fortfarande Frankrike, Spanien och Thailand som lockar flest svenskar som söker mycket sol och lite skatt, men det är Portugal som är den stora raketen på svenskarnas emigreringsmål.

Det absolut hetaste landet som man väljer av skatteskäl är Portugal. Här ser vi en ökning med närmare 50 procent i fjol och nästan 200 procent på två år. Tidigare var det ingen som var intresserad av Portugal, säger Johan Thim, skatteexpert på Ålandsbanken till Dagens industri.

  

Det som lockar med Portugal är att svenskar där kan ta ut tjänstepension och andra pensioner helt utan skatt i tio år. Även kapitalinkomster är ofta skattefria, skriver Di.

  

Att flytta utomlands av skatteskäl är inget man ska göra lättvindigt, varnar Johan Thim och tar Spanien, dit över 1.100 svenskar flyttade 2011, som exempel:

  

Spanien kanske inte alls är så förmånligt för normalinkomsttagare eller någon som har stora förmögenhetstillgångar där, medan landet kan vara väldigt förmånligt för entreprenörer. Generellt kan man dock säga att den som har mycket stora pensions- eller kapitalinkomster tjänar på att flytta till nästan vilket land som helst, säger Johan Thim till Di.