BO UTOMLANDS


SPANSKA SPÖKSTÄDER

Här kommer ett nytt reportage i vårt tema - ”Bo Utomlands”. Vi fortsätter att berätta om Solkusten, Andalusien i södra Spanien med olika texter och bilder. Den här gången handlar det om – Spökstäder!

Jo, det finns hela byar av hus som är övergivna. Rena spökstäder. Ägarna hann aldrig bygga klart innan krisen kom och bygg- och fastighetsmarknaden helt stannade av. När vi bilar runt på kusten, behöver man bara vika av och några 100-tals meter från Medelhavet hittar man kompletta byar med nybyggda hus utan någon som bor där. De handlar om  helt övergivna "byar"

Så ser det ut på fler ställen i Spanien, vars fastighetsmarknad åkt på en rejäl krasch. Från att ha levt glada dagar med intensivt byggande, prisuppgångar och lånefest dök priserna rakt ned när den finansiella krisen drabbade Europa. Banker drog in på lån, byggandet avstannade och arbetslösheten i Spanien sköt i höjden.

 

Över en miljon lägenheter bedöms stå tomma och i en del hann aldrig någon ens flytta in. Det finns exempel på spökstäder.

De gyllene åren 2003–2008 var det köpfest. Allt gick att sälja. Folk köpte innan det ens var byggt och priserna steg snabbt. Man kanske köpte för 100 000 euro innan huset fanns och sålde sedan vidare till någon annan för ett högre pris året därpå. Det var mycket spekulation.

I Spanien byggdes  2008 mer än i Tyskland, Frankrike och Italien tillsammans, detta visar vilken racerfart hjulen snurrade.

Nu står spanjorerna med skulder upp över öronen. Många har fått lämna sitt hem till banker för att de inte kan betala av lånen, skulderna har de dock kvar. 

Varje vecka kan man läsa historier om folk som hoppar ut ur sin lägenhet, när banken kommer för att ta den.

I snitt har priserna sjunkit med ca 35 procent från toppnivån, men i vissa regioner rör det sig om nedgångar på 60 procent. För svenskar innebär dessutom en förstärkning av kronan mot euron på runt 25 procent sedan 2009 en klart starkare köpkraft.

Och nu börjar ett ökat intresse för spanska fastigheter skönjas bland utlänningar.

Förra året steg utländska inköp med 6 procent, enligt fastighetsregistret. Bland köparna fanns bland annat britter, ryssar och svenskar. Men totalt fortsatte försäljningen att sjunka – med 10,6 procent.

 

Mäklare tror dock att priserna kommer att sjunka ännu mer. Spanjorerna har inte arbete och det finns ett stort överutbud på lägenheter. Det finns flera sajter man kan söka och bara på Solkusten ett enormt utbud. 

De kanske billigaste priserna hittar du i trakterna av Benidorm.

Priserna som rådde under topp­åren var onormala. Producenterna betalar bara för några tegelstenar. Centralvärme eller golvvärme, saknas. Kan vara skönt att ha när det faktiskt på vinterhalvåret blir lite kallt. Våldsamma vinster och prisökningarna byggde också på spekulationen.

Men vi har sagt det förut i vår serie av reportage från Spanien, satsa först på att hyra en lägenhet. Titta dig omkring och känn dig för, var är det bäst att bo.

Vi har hyrt en lägenhet i Estepona med takterass till ett mycket billigt pris. 

Men mer om detta i kommande reportage.