BO UTOMLANDS


SPANIEN I TOPP

spanienfritid
 
Ny undersökning gjord av Fastighetsbyrån om att äga semesterbostad utomlands. Cirka 10 % av svenska storstadsbor äger ett fritidshus utomlands och lika många planerar att köpa ett semesterboende i ett annat land inom fem år. Spanien håller ställningen som det populäraste landet följt av Portugal och Frankrike. Intresset för Turkiet har minskat på grund av politisk utveckling och oroligheter i landet.Just nu njuter många av den svenska sommarvärmen. Men många väljer också att köpa boende utomlands, i mer solsäkra länder. Svenskarnas intresse för att köpa semesterboende utomlands är stort, visar en undersökning från Fastighetsbyrån där 1000 svenskar, mellan 35 och 65 år, i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat på frågor. 6 % av de tillfrågade planerar att köpa semesterboende utomlands inom två år och 4 % inom de närmsta fem åren.

Spanien är fortsatt det mest populära landet. Bland de som planerar att köpa bostad utomlands kan två av tre tänka sig Spanien. Det spanska klimatet och värmen är det som drar allra mest. Även maten och kulturen gör Spanien intressant.

- Sol och bad och det spanska köket är det som alltid gjort Spanien till ett populärt land för både semester och att köpa semesterboende i. Med sjunkande bostadspriser, en stark svensk krona och bra och billiga flyg är intresset för bostadsköp i Spanien rekordstort nu. Vi märker att medelåldern bland de som köper sjunker, säger Daniel Nilsson, regionchef för Spanien och Frankrike på Fastighetsbyrån.

Portugal, Frankrike, Italien och Kroatien
Efter Spanien är Portugal och Frankrike mest populärt. 47 % respektive 42 % av de som planerar att köpa boende utomlands anger att de även kan tänka sig dessa länder. Fyra och femma på listan hamnar Italien och Kroatien.

- Klimat, mat och kultur är de gemensamma nämnarna. Frankrike är av tradition intressant för svenskarna, men Portugal är det land som verkar vara mest på frammarsch just nu. Och svaren antyder att det inte främst är drivet av eventuella ekonomiska fördelar utan av livsstilsskäl. Även Kroatien ökar i popularitet fastän det fortfarande är lite okänt och främmande, fortsätter Daniel Nilsson.
 
Intresset för Turkiet minskar
Turkiet toppar listan över de länder i studien som svenskarna är mest negativa till att köpa boende i. Oroligheter, politik, kultur och språk anges som anledningar till att Turkiet inte är intressant. På frågan ”Har den senaste tidens händelser i Turkiet påverkat din inställning till att semestra eller köpa semesterboende i landet?” svarade 34 % ja. Många väljer även bort Thailand för semesterboende – men här anges främst avståndet som anledning.