BO UTOMLANDS


PRISERNA PÅ HUS I SPANIEN

• Priserna på den spanska bostadsmarknaden sjönk under andra kvartalet 2013 med 0,8 %. Och på 12 månader har priserna sjunkit med 12,0%.

• Den ackumulerade nedgången har nu nått nära 50 % på Costa del Sol och i Katalonien och drygt 40 % på Costa Blanca. På Kanarieöarna och Mallorca är nedgången omkring 30 %.

• Antal sålda bostäder ökar dock med 2,9 % under de senaste 12 månaderna. Utländska köpare i Spanien ökar, i synnerhet i turistområdena, för åttonde kvartalet i rad.

• Investmentbolag och fonder har börjat intressera sig för fastigheter i Spanien. Kan vara tecken på vändning.

• Fastighetsbyrån fortsätter att växa i Spanien och har under sommaren öppnat kontor på tre nya orter.

 

 

PRISUTVECKLING Q2 2013

Kvartalsrapporten från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som släpptes 13 september visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt sjönk med 0,8 % under Q2 2013. Begagnade bostäder sjönk med 0,1 % och nyproduktion med 2,4 %. På ett år sjunker priserna i Spanien med 12,0 %.

 

Kustmarknaderna med svenskt intresse (Q2 2013, 12 mån):

Costa Blanca:  -1,8 %, -10,8 %

Costa del Sol:  -0,8 %, -9,5 %

Mallorca:  -0,2 %, -9,1 %

Kanarieöarna:  -1,8 %, -9,2 %

Barcelona/Costa Brava: -0,2 %, -13,4%

 

Enligt värderingsföretaget TINSA har de spanska bostadspriserna i snitt sjunkit med 10,5 % under Q2 2013 (12 mån Ack):

Costa Blanca:  -10,6 %

Costa del Sol:  -13,2 %

Mallorca:  -5,1 %

Kanarieöarna:  -5,2 %

Barcelona/Costa Brava: -15,2 %

 

Nedgång sedan 2007:

Costa Blanca:  -41,1 %

Costa del Sol: -47,1 %

Mallorca: -21,8 %

Kanarieöarna: -32,7 %

Barcelona/Costa Brava: -48,5 %

 

Den positiva sidan av detta prisfall är att bostadsmarknaden blir mer tillgänglig för spanska medborgare. Enligt ekonomitidningen Expansión (14/9) behöver en spansk familj spendera i genomsnitt 32 % av sin årliga bruttoinkomst på ett ägt boende idag. Trots hög arbetslöshet och reallönesänkningar är detta betydligt lägre än de 42 % av bruttoinkomsten som krävdes i mitten av 2008.

 

 

UTBUDET OCH OMSÄTTNING

Fortsatt stort utbud och låg efterfrågan tvingar fastighetspriserna nedåt i Spanien. Men enligt nya siffror från INE verkar det som att efterfrågan långsamt börjar öka igen. INE rapporterar 25 706 bostadsförsäljningar i juli, en uppgång med 7,3 % jämfört med juni. Och under de senaste 12 månaderna såldes 325 435 enheter, en ökning med 2,9 % jämfört med 12-månadersperioden innan.

 

Ökningen under Q2 drivs främst av de regioner vi generellt förknippar med turism och ”sol y playa”: Kanarieöarna (+16,2 % ), Barcelona/Costa Brava (+12,1 %), Murcia (+ 9,5 %), Costa Blanca (+3 %), samt Andalusien (+0,1 %).

 

Samma rapport från INE visar också att begagnatmarknaden växer och andelen nyproduktion minskar. Det ligger nära till hands att misstänka att antalet byggstarter, som sjunkit dramatiskt de senaste åren, är den främsta orsaken. Men Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån i Spanien, är inte så säker.

 

- Det nyproducerade utbudet är fortfarande mycket stort, enligt officiella siffror finns idag 640 000 nya bostäder till salu. Trots det väljer kunderna begagnat. Bland våra svenska köpare är denna trend väldigt tydlig. Hela 85 % av våra kunder under 2013 väljer begagnat. Det är sannolikt en kombination av att priserna på begagnat många gånger anpassats bättre till den nya marknadssituationen, men också att bostadsstandarden succesivt höjts i Spanien under de senaste åren, säger Daniel Nilsson.

 

EFTERFRÅGAN FRÅN ANDRA LÄNDER 

För åttonde kvartalet i rad växer antal bostadsköp gjorda av utländska medborgare. Under Q2 2013 utgör de hela 16,9 % av alla transaktioner och med andra ord köps en av sex bostäder i Spanien idag av en icke-spanjor. Inte oväntat är Alicante (Costa Blanca), Málaga (Costa del Sol), Barcelona, Teneriffa och Girona (Costa Brava) de provinser där utlänningarna köper mest. Och efterfrågan spås öka:

 

- Svenskar och andra nordeuropéer ser stora möjligheter i Spanien idag. Vi märker också en större beslutsamhet bland våra kunder, det är snabbare puckar. 93 % av de som köpt bostad av oss under 2013 har kontaktat oss bara under det senaste året och 80 % de senaste sex månaderna. Dessutom bestämmer sig två tredjedelar av de som köper av oss redan på sitt första besök hos något av våra kontor, säger Daniel Nilsson.

 

Amerikanska och brittiska investmentbolag och fonder såsom HIG Capital, Lone Star och Blackstone gör bred entré på den spanska fastighets¬marknaden med flera stora uppköp av bankbestånd under de senaste månaderna. Att dessa aktörer ser affärsmöjligheter i Spanien kan vara en föraning om en vändning.

 

 

FASTIGHETSBYRANS VERKSAMHET

Att marknadsutvecklingen i kustområden är bättre än snittet gör att Fastighetsbyråns expansion i Spanien fortsätter. Under senare delen av sommaren har vi breddat vårt utbud och öppnat nya kontor i Alicante, Fuengirola och Gran Canaria.

 

Hittills i år har företaget sålt 300 bostäder till ett försäljningsvärde av 65 miljoner Euro. Det innebär en ökning på 85 % jämfört med samma period förra året.