BO UTOMLANDS


ÖKANDE BOSTADSPRISER I SPANIEN

bostadspriser spanien
 
Kvartalsrapporten från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som släpptes 16 december visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 0,7 % under Q3 2013. Detta är första gången kvartalssiffrorna stiger sedan Q2 2010.


Ökningen drivs främst av utvecklingen för nyproducerade bostäder vars priser stiger med 2,3 % på ett kvartal och av kustmarknaderna som samtliga – med undantag för Kanarieöarna – stiger över rikssnittet.

Enligt nya siffror från INE ligger antalet bostadsförsäljningar under året i nivå med 2012. Och medan antalet nyproduktionsförsäljningar sjunker med 5,9 % ökar begagnatmarknaden med 4,2 %.
 
- Vi har sett begagnatmarknaden växa under hela 2013, inte minst bland våra svenska kunder. Det är sannolikt en kombination av att priserna på begagnat många gånger anpassats bättre till den nya marknadssituationen, men också att bostadsstandarden successivt höjts i Spanien under de senaste åren, säger Daniel Nilsson.
 
- Vi välkomnar denna utveckling. Den visar att det finns en fungerande andrahandsmarknad vilket kanske inte alltid är fallet i andra länder där nordeuropéer köper semesterbostad. Det skapar förtroende för marknaden som helhet.
 
Ökningen under Q3 drivs främst av de regioner som generellt förknippas med turism. På Costa Blanca görs det under oktober flest affärer per invånare i hela Spanien (82 per 100 000 invånare) och på Mallorca går totala antalet bostadsaffärer upp med 5,9 % under 2013, enligt statistik från INE.

Under nio kvartal i rad har nu antal bostadsköp gjorda av utländska medborgare ökat. Enligt en rapport från Registradores ligger nu antalet på rekordnivåer. Fortfarande är britterna den största gruppen (15 %), medan skandinaverna (13 %) flyttar upp till andra plats, före Benelux (12 %), Frankrike (10 %), Ryssland (9 %), och Tyskland (7 %). Enbart den svenska efterfrågan växer med 56 % på 12 månader.
 
Svenskar och norrmän, med starka respektive kronor, tar mark. Sedan 2009 har den svenska efterfrågan ökat med hela 300 % och vi ser ingen avmattning i denna trend, säger Daniel Nilsson.