BO UTOMLANDS


KÖPTE SITT DRÖMHUS I SPANIEN

Familjen Jörgen och Lena Lindqvist från Umeå har länge spanat efter hus i Spanien och på Solkusten.

Efter en tids letande hittade man ett spansk hus i gamla stadsdelen av Almunecar, ca 9 mil öster om Malaga.

-Oj, vad vi trivs bra med hus och omgivningar, säger paret.

 

 

 

 

Det är ett utmärkt tillfälle att köpa hus i Spanien nu. Visst priserna stiger sakta men det går hitta bra objekt efter den långa Solkusten. Men husköp utomlands skiljer sig kraftigt åt från i Sverige.

-Vi började med att hitta den rätta orten, efter tips från vänner blev det Almunecar, en liten stad på ca 25 000 innevånare/tre gånger mer folk på sommaren/ som platsen.

 Den lilla kustremsan mellan Nerja och Motril kallas för Costa Tropical, har också Europas bästa klimat, subtropiskt. Det ser man på alla exotiska frukter som växer där.

Efter ett år i hyrd lägenhet så kände sig familjen Lindqvist mogna att slå till och skaffa eget. 

-Vi ville ha ett hus i gamla staden, som vi älskar med sin kultur och gamla gränder. 

De anlitade en lokal mäklare,  namn…, där man också hade svensktalande personal.

-Vi kan mycket lite spanska och visst är det bättre med en mäklare med svensk personal och med många år på kusten. 

Efter en tids jakt så hittade med sin drömhus, en härlig fastighet i den gamla stadsdelen, ett hus som  som nu  har renoverat.

-Helt otroligt läge och med kultur tillbaka från romarna. 

- När vi fixade till ett rum som kom en antik vägg fram och gamla skärvor från amphoras trillade ut, 2000 år vägg, säger Jörgen, vi formligen ryste på ryggen.

-Det blev också vår vägg i bodegan…

Jörgen och Lena ger här lite tips på husköp.

-Avgränsa området, solkusten är åtskilliga mil och det skulle ta allt för lång tid att åka runt. Kolla nätet, pratade med folk och provbo. Ha inte för brått, hyra en lägenhet och känna sig för.

-Välj mäklare med omsorg, och svensk talande är ett måste. Gör en rejäl koll på huset och att alla papper i ordning. Vår mäklare fann oklarheter kring bygghandlingarna, som kom att rättas till innan köpet.

Tänk också på att du har ca 10 procent i tillägg, dvs avgifter som skatter och annat på bostadens pris.

-Vi anlitade lokala byggjobbar och de skötte jobbigt bra. Visst fick vi lära oss mycket hur det fungerar och inte alls som i Sverige. Men vi är mycket nöjda.

-Vi tycker också att Almunecar har ett rikt utbud på restauranger, fina playor och en mycket genuine befolkning av trevliga spanjorer. 

Finns också en trevlig Facebook-sida som heter ”Almunecars vänner” som är mycket alerta och där får man veta allt som händer lokalt.

-Vi ser nu fram emot att få bo där mer tid och visst har vi en bit till pension, men flygresor är ju hyggligt bolliga även vi som bor så lång i norr som Umeå.