BRA BOK


NY BOK - GUL UTANPÅ

”Vi flögs över halva jordklotet. Sedan förväntades vi smälta in.” Patrik Lundbergs debutroman ”Gul utanpå” redan på topplistorna.


Vi flögs över halva jordklotet. Vi fick nya föräldrar och nya namn. Vi fick växa upp i ett land där vårt utseende avvek från normen.
Sedan förväntades vi smälta in som vilka barn som helst. Och det värsta: många anser att vi har en tacksamhetsskuld.


Det säger Patrik Lundberg, som är högaktuell med sin debutroman Gul utanpå. Jong Dae föddes i Korea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige. Där fick han namnet Patrik Lundberg och växte upp i en vanlig dysfunktionell familj i Sölvesborg.
 
Under uppväxten gjorde han allt för att höra till. Han blev clownen. Den som alla skrattade åt och den som inte tvekade inför att skämta om sin bakgrund och sitt annorlunda utseende.
-  Den västerländska debatten om adoption blundar helt för de biologiska föräldrar som tvingas lämna sina barn. Det är människor av kött och blod, med känslor och sår som rivts upp som kanske aldrig kommer att läka, säger Patrik Lundberg.
 
När Patrik under högskoletiden fick möjlighet att resa till Korea och studera ställdes allt på ända. I Korea tvingades han konfrontera de fördomar som andra har haft om honom. Och där blev han plötsligt the awesome guy, västerlänningen som alla tjejer ville ha. Han upptäckte också att han plötsligt kunde slå andra killar på käften eftersom han var av (koreansk) medellängd.
 
Gul utanpå är en berättelse om utanförskap. Om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också en livsomvälvande resa och ett sökande. Efter rötter. Efter ursprung och efter tillhörighet.
 
Patrik Lundberg är journalist på Helsingborgs Dagblad och har gjort sig hörd i adoptionsdebatten.