BRA BOK


OPERATION NORRSKEN

operation norrsken
 
Ny bok av Christoph Andersson om Stasis smutsiga affärer i Sverige under kalla kriget.
Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i de tyska arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om Stasis svenska kopplingar.
Operation Norrsken − om Sverige och Stasi under Kalla kriget beskriver en rad Stasiaktiviteter i Sverige under Kalla kriget.


Exempelvis Operation Norrsken, som skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors och den socialdemokratiska regeringen Palme.
 
Andersson skildrar också hur Stasi skickade agenten IM Thomas, alias Aleksander Radler, till Sverige på 1960-talet. Hans uppdrag var bland annat att låta utbilda sig till präst på universitetet i Lund och senare infiltrera den svenska kyrkan. Samt fallet med tevejournalisten Cats Falck, som försvann under mystiska omständigheter 1984 och hittades död på Hammarbykanalens botten 1985. Även om omständigheterna kring hennes dödsfall ännu är oklara står det klart vad hon var på spåren, strax innan hon försvann.
 
Boken handlar även om hur Stasis enhet för desinformation lyckades blåsa den svenske filmaren Roy Andersson, som lurades att lansera östtysk propaganda i en utbildningsfilm om aids, beställd av Socialstyrelsen. En film som fortfarande går att köpa. Samt hur Bofors använde sig av östtyska affärsmän, alla Stasiagenter, för att leverera krigsmateriel till Iran, trots förbud från den svenska regeringens sida.
 
Christoph Andersson är journalist och undervisar på Södertörns högskola. Han belönades 2009 med Ikarospriset i klassen ”årets fördjupning 2008” för sina P1-dokumentärer ”Från gatan in i parlamenten”. Programmen handlar bl a om växande högerextremism i Södertälje och tyska Mecklenburg.