BRA BOK


TUTANKHAMENS FÖRBANNELSE

tutankhamens förbannelse
 
Tutankhamens förbannelse - Den oändliga historien om en egyptisk kung av Joyce Tyldesley

Öppnandet av Tutankhamens grav 1922 utgör ett av de mest spännande ögonblicken i arkeo­logins historia. Berättelsen innehåller allt: guld, skatter, en plötslig död, en mumifierad kung och en förbannelse. Allt det som gör att forntidens Egypten ständigt fascinerar.


Joyce Tyldesley utgår från graven och dess historia när hon berättar om de avgörande händelserna i Egypten under det Nya riket, och samtidigt undersöker hur vi förhåller oss till det förflutna.
 
Tutankhamen vilade i en guldkista omgiven av en fantastisk samling imponerande gravgåvor: där fanns allt från religiösa symboler och statyer i nästan naturlig storlek till enkla höftskynken.
 
Graven tom på skrifter
Det enda som saknades var ett bibliotek. Att graven var så märkligt tom på skriftlig information gjorde att många egyptologer ansåg att innehållet inte hade något särskilt värde, förutom att tjäna som exempel på egypternas konstnärliga och tekniska bedrifter under det Nya riket. Ingenting kunde vara mera fel. I dag vet vi att varje enskilt föremål från graven har en egen historia att berätta, historier som experterna med hjälp av moderna vetenskapliga metoder lyckats rekonstruera utifrån gravgåvorna, graven själv och kungens mumifierade kropp.
 
I sin bok tittar Joyce Tyldesley med nya ögon på Tutankhamens grav för att återskapa hans familjehistoria, hans regering och tänkta liv efter döden, samtidigt som hon utforskar västvärldens långlivade fascination för mumier och deras förbannelser.
 
Spännande fakta
Visste du att Tutankhamen tillträdde som Farao redan vid 11 års ålder och att han dog som tonåring? Syskonäktenskap var vanliga i dåtidens Egypten bland kungligheterna, vilket kunde bidra till genetiska sjukdomar. Han led av en sådan komplikation. Det är oklart hur han dog, ifall det var pga sjukdom eller om han blev mördad. I boken får du reda på mer intressanta saker.
 
 
Författaren
Joyce Tyldesley är verksam som lektor i egyptologi vid University of Manchester. Bland hennes många böcker märks Egypt: How a Lost Civilisation was Discovered, som också blev till en programserie för BBC. Hon har även skrivit flera biografier.
 
Boken ges ut av Norstedts.