BRA BOK


DEN GLADE PENSIONÄREN

 

 

- Jag vänder mig till läsare som vill bli överraskade, som har fantasi och som gillar det absurda. Ordvänderier är något som jag roat mig med hela livet. Associationsvändningar är ju snubblande nära ibland i en vanlig konversation. Missförstånd på grund av språkets inkonsekvens […].Det säger Lars Tilling, författare till novellsamlingen «Den glade pensionären» som släpps av Recito förlag den 30 juli.

 

Lars Tilling var under 90-talet programledare för en rad musikprogram i Sveriges Television, till exempel Motpolare, Spelhålan, Tillings Tilja och Musikspegeln. Han titulerar sig musiker, dirigent och tonsättare. Men nu har han gått från att skriva noter till att skriva ord.

 

- I båda fallen gäller det att komponera, lägga ackord som man kan rulla runt ovanpå. Variera det dynamiska och spela över hela registret, säger han.

 

Novellerna har inspirerats av händelser i det dagliga livet, men framställs, som författaren själv uttrycker det, «i lite annorlunda tappning med rum för läsarens associationer och fantasier».

 

- De flesta är burleska och ganska humoristiska i sina fantasivärldar. Några handlar om den ondska som slagit ner i olika människor. En ondska som de oftast inte är medvetna om. Novellerna är skrivna under några år och har bearbetats många gånger. Jag har strävat efter att hitta människor och miljöer som är ovanliga.

 

Det där med att skriva ord tycks ha fallit Lars Tilling i smaken. Redan nu är nämligen arbetet med nästa bok i full rullning. «På Tillings Tiljor» ska den heta.

 

- [«På Tillings Tiljor»] handlar om 40 olika kända artister och musiker som jag haft som gäster i studion i mina program. Händelser och samtal. Alice Babs, Birgit Nilsson, Loa Falkman, Robert Wells, Magnus Härenstam och Putte Wickman - för att bara nämna några.

 

Jag frågar den professionelle ordvändaren om han har något favoritord.

 

- Mina favoritord är så många så hela himlen skulle förmörkas om man satt upp dem på himlavalvet. Alla ord är mina favoriter - om man placerar dem på rätt ställe, säger han.

 

Och till aspirerande författare ger han följande tips:

 

- Skriv det du först tänkt. Det är fräschast. Skriv, skriv och skriv, utan ordning. Tänk inte så mycket. Sedan kan man idag flytta stycken och meningar hur som helst. Tänk inte på den totala enheten av en bok, utan låt fantasin får sina orgasmer. Sedan kommer det roligaste: att finlira.

 

 

 

 

Vi jobbar nära våra författare och låter dem vara delaktiga i processen från manus till färdig bok. Genom att trycka små upplagor testar vi marknaden med varje ny titel och ger varje författare, nybörjare som rutinerad, chansen att nå ut till läsaren.