BRA FILM


NY SPÄNNANDE FILM MED FLOTTEN KON-TIKI

Svenska Filmlance är samproducenter i norska mastodontprojektet ”Kon-Tiki”, där Göteborgsmiljöer görs till amerikansk klubb för upptäcktsresande.

 

 

Sedan tidigare står det klart att Gustaf Skarsgård spelar den svenske expeditionsmedlemmen Bengt Danielsson i filmen om den norske upptäckaren och marinbiologen Thor Heyerdahls Kon-Tiki-expedition som utfördes 1947. För regin står duon Joachim Rönning och Espen Sandberg som senast gjorde den framgågsrika filmen om norske krigshjälten "Max Manus".
Den norska filmatiseringen av äventyret blir en av de dyraste nordiska produktionerna någonsin. Budgeten ligger på 88 miljoner norska kronor vilket är över 100 miljoner svenska.
- Det här är ett nordiskt projekt som verkligen också har ett gemensamt nordiskt intresse. Jag tror att filmen kan fungera väldigt bra också i Sverige, säger Lars Blomgren, vd på Filmlance.

Med sig i Kon-Tiki-projektet har Filmlance också svenska finansiärer i form av Svenska Filminstitutet, SVT och Film i Väst.
Som det ser ut kommer en del av inspelningen att ske i Göteborg där gamla redarmiljöer ska göras om till fyrtiotalets klubbar för upptäcktsresanden på USA:s östkust.
- Men de delar av filmen som utspelar sig på Kon-Tiki-flotten i Stilla havet kommer att spelas på Malta, berättar Lars Blomgren.

I Mediterranean Film Studios i byn Kalkara på Malta finns en av Europas mest avancerade miljöer för filmning i marina miljöer. Med hjälp av ett antal tankar och bassänger som ligger i nära eller direkt anslutning till det öppna Medelhavet kan man skapa trovärdiga scener med storm och höga vågor och samtidigt ha full kontroll på elementen. Men det säger sig själv att den här typen av anläggningar inte är billiga att hyra.
- I Norge har man ett stödsystem som är väldigt generöst och dessutom vårdar man sina hjältar, säger Lars Blomgren som kommentar till att Norska Filminstitutet går in med drygt 20 miljoner svenska kronor i projektet.

Övriga samproducenter är Nordisk Film Production i Norge, Nordisk Film i Danmark och Recorded Picture Company i Storbritannien.