HÄLSA


SÅ SKYDDAR DU DIG MOT ROSACEA

rosasol
Upp till en av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea. Den kännetecknas av skov som ofta åtföljs av besvärsfria perioder. Vanliga symtom är rodnad, svullnad, knottror och klåda i ansiktet. Idag finns receptfri behandling mot rosacea, till exempel Rosazol. För den som har besvär är det också viktigt att vara vaksam på sådant som kan utlösa symtom.

Läs mer: SÅ SKYDDAR DU DIG MOT ROSACEA

FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT I LYCKSELE

lycksele
Den 1 februari öppnade länets första FaR-mottagning på Lycksele lasarett. Hit kan personalen vända  sig om de har en patient som behöver stöd för att komma igång när de fått fysisk aktivitet på recept, FaR.

Läs mer: FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT I LYCKSELE

GRÖT BRA FÖR HJÄRTAT

Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den förbättrade fettkvaliteten i den nordiska kosten, och vår nordiska grötfrukost kan ha oväntade positiva effekter. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.

Läs mer: GRÖT BRA FÖR HJÄRTAT

ÅLDRANDE OCH HÄLSA

halsohogskolan
 
Ett samarbete mellan 23 svenska lärosäten och forskningsaktörer ska ge mer kunskap om åldrande och hälsa. Vetenskapsrådet satsar 15 miljoner kronor på projektet, där Hälsohögskolan i Jönköping deltar.
För att vi i framtiden ska kunna ha ett samhälle som kan hantera en allt äldre befolkning på ett bra sätt, krävs mer kunskap om åldrande och hälsa. Men det är ett komplicerat ämne som kräver bredd och tvärvetenskaplig forskning.

Läs mer: ÅLDRANDE OCH HÄLSA

ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR ÄR HÄRLIGT

– Att åka långfärdsskridskor är bland det mest fantastiska som går att uppleva i friluftslivet. Det är en friluftssysselsättning som passar de flesta åldrar och som bjuder på motion, äventyr, njutning, natur, umgänge och avslappning på en och samma gång. Det är roligt att se att allt fler upptäcker tjusningen med lågfärdsskridskor, varje år åker tusentals svenskar skridskor med oss i Friluftsfrämjandet säger Jan Insulander, ledare och långfärdsskridskoexpert på Friluftsfrämjandet.

 

Läs mer: ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR ÄR HÄRLIGT