HÄLSA


POTENSPROBLEM I HÖGRE ÅLDER.

Myterna kring potensproblem och dess behandling lever kvar. 

Många drabbade män är omedvetna om att den medicinska kunskap de har kring potensen är myter 

som har levt kvar så länge att de nästan har blivit sanningar. 

Äldre män får potensproblem är dock ingen nyhet.

Tabut gör att få vågar prata om sina problem och myterna lever bara vidare.

Trots att 80 procent av alla potensproblem beror på fysiska orsaker menar var tionde man att de inte självmant skulle ta upp potensproblem i samband med ett läkarbesök. Närmare hälften tycker att det är pinsamt och var femte tycker att ingen har med det att göra. Hela 73 procent vet dock inte att potensproblem kan vara ett tidigt tecken på hjärt- kärlproblem.*

 

– Många män känner osäkerhet och ovilja inför att ta upp potensproblem med sin partner, läkare eller närstående. Tabun i kombination med den utbredda okunskapen både runt problemen och kring medicinernas verkan leder till att många män istället vänder sig till nätet. Både för att söka information men också för att köpa läkemedel, vilket kan vara väldigt farligt, säger Malena Ivarsson, socionom och auktoriserad klinisk sexolog.

 

Myter och sanningar:

1. Potensproblem beror på stress och dåligt psyke

Över 80 procent av alla erektionsproblem har fysiska bakomliggande orsaker1. Endast 20 procent har psykologisk grund. Potensproblem är oftast ett symtom på en bakomliggande sjukdom, som t ex diabetes eller hjärt- kärlsjukdomar.

2. Jag är ensam om mina potensproblem, det finns ingen hjälp att få

40 procent av män över 40 år drabbas av erektionssvikt2 och 95 procent av alla potensproblem kan behandlas3. Med sexualterapi eller parterapi behandlas oftast de psykiska orsakerna. De bakomliggande orsakerna till fysiskt betingade erektionsproblem varierar, men konsekvensen blir nästan alltid detsamma: minskat blodflöde i penis. Tabletter är den vanligaste behandlingen när problemen är fysiskt eller medicinskt orsakad.

3. Potensläkemedel gör att man går omkring med stånd hela tiden

Det krävs samtidig sexuell upphetsning för att få effekt. Potensläkemedel verkar genom att vidga blodkärlen i penis så blodet lättare kan fylla svällkropparna som skapar erektionen. Det blir alltså ingen automatisk erektion bara genom att ta en tablett.

4. Sexlusten sinar med åldern

Förmåga att känna lust finns hela livet. Däremot kan potensproblem uppstå många gånger som en konsekvens av andra förändringar i kroppen. Män med potensproblem har större förekomst av högt blodtryck, höga blodfetter, bukfetma och andra traditionella riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom.

5. Att handla potensmedel på nätet är lika säkert som att hämta ut sitt recept på apoteket

Det är viktigt att ta reda på orsaken till problemen innan val av behandling, något som utreds hos läkaren. Att köpa läkemedel från internet innebär stora risker. De kan vara helt verkningslösa eller innehålla helt andra substanser än de som anges på förpackningen, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga skador enligt Läkemedelsverket.

 

*Undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eli Lilly under våren 2011 bland 1 000 män i åldern 40-65 år som genomgått en hälsoundersökning de senaste tre åren