HÄLSA


PROSTAPROBLEM FÖR ÄLDRE MÄN ETT VANLIGT PROBLEM

En normal prostata är en valnötsstor körtel, som omger urinröret. Prostatan växer vanligtvis i takt med åldern och kan skapa problem, som driver många män – om inte till vansinne – så till toaletten.

 

För att öka sin livskvalitet sneglar nu många mot kosttillskott, milda och naturliga alternativ, som inte påverkar sexlusten och som kan hämma en nog så normal, men ogunstig prostatautveckling.

Prostatan är normalt stor som en valnöt, men växer vanligtvis med åldern!

En förstorad prostatakörtel (godartad prostataförstoring) är en åldersrelaterad och i sig ofarlig utveckling hos män.  Ca 8 % utvecklar godartad prostataförstoring mellan 40 och 50 års ålder.  Av 50 plussarna är varannan man drabbad. Andelen bland 60 åringarna är 80 % och hela 90 % i åldersgruppen över 70 år. Godartad prostataförstoring, som också benämns som BPH (benign prostatahyperplasi) kan sägas vara en relativt vanlig åldersutveckling hos män. Längre liv och krav på god livskvalitet gör att vi bör prata om problematiken och se efter lösningar.  

Åldersrelaterad prostataförstoring – ett dolt besvär?

Alla får inte besvär och av dem som har besvär, söker inte alla hjälp. Många är trötta under dagen på grund av att de stått upp, kanske upptill flera gånger per natt, för att kissa. 

En försvagad urinstråle kan vara ett första tecken, likaså en känsla av att inte kunna tömma blåsan helt. Man kan också känna att man måste krysta lite för att kunna kasta vatten. Toalettbesöken blir tätare och kanske också mer akuta.

Det är faktiskt hela 25 % av män i åldern 50-60 som erkänner att de har vattenkastningsbesvär och ungefär varannan man i åldersgruppen 60-70 år (Norsk hälsoinformatik).  

Barkextrakt för prostatahälsan

Ett antal urfolk har genom tiderna använt bark från trädet Prunus africana (Red Stinkwood) för att avhjälpa bl.a. besvär i samband med urinering. I modern tid tillverkas nu barkextraktet Pygeum africanum i stor skala för prostatahälsan. Men insamlingen av den eftersökta mörkbruna barken hotar utrota arten. International Centre for Research in Agroforestry (ICRAF) är bland dem som jobbar för bärkraftiga lösningar och för att småbönder skall få odla trädet på plantager. Det finns tillverkare av kosttillskott som garanterar att det eftertraktade barkextraktet Pygeum africanum kommer från plantager (Norvital™ Prosta Redux). Det är upp till konsumenten att kontrollera att barkextraktet Pygeum africanum härstammar från kommersiella plantager.

Hur ställer sig modern forskning till barkextrakt för prostatahälsa?

Flera kliniska studier har visat att barkextraktet faktiskt har en god effekt och att den är gunstig vid en normal, åldersrelaterad prostataväxt. Barkextraktet Pygeum africanum har också i flera studier visat sig ge goda resultat på olika typer av vattenkastningsbesvär.

Prostatan utsöndrar ett sekret, som lättare vidareför spermierna. Vid godartad prostataförstoring kan mängden sekret minska. Barkextraktet Pygeum africanum kan också vara bra för bildning av sekret i prostatan, indikerar nya studier.  Den medicinska tidskriften Phytotherapy Research och World Health Organization (WHO) har publicerat flera studier om effekten av Pygeum africanum. Man kan läsa mer om studierna från deras hemsida www.who.int under sökorden: pygeum clinical studies.