HÄLSA


FÖDD 1918 -SKIPPADE RULLSTOLEN

Det är lite rörigt och inte så märkvärdigt på ytan. Men balansgruppen i Rengsjö gör skillnad.

En dag i veckan träffas gänget. Några bor på servicehuset Ringshög, andra en bit bort. Äldsta deltagaren är född 1918. Just nu är det åtta deltagare.

Under ledning av fysioterapeuten Marie Ryhed börjar passet med en uppvärmning. Armar i luften, ben sträcks ut och fötter stampas. Sedan följer cirkelträning, på deltagarnas egna villkor.

Majgott Åkerlund drabbades av en stroke 2011. Hon har varit med i balansgruppen i 1,5 år.Majgott Åkerlund tränar balans med gångstavar

- Jag har blivit så mycket säkrare genom träningen och vågar mycket mera. Som att plocka upp saker från golvet. Och rullstolen, den har jag skickat tillbaka.

-Jag trivs så bra här, det är fint att få komma ut och se lite annat, säger hon.

 

Målinriktad

 

Sune Persson har varit med några månader.

- Jag var här hos distriktssköterskan och då såg jag att det gick en massa människor ut och in. Vad fan är det där, frågade jag. Jo det var ju balansgruppen, och så frågade de om jag ville vara med. Så jag prövade.

 

 

- Mitt mål är att ta mig ur den och klara mig med rullator.

Och han klarar det, korta sträckor hittills.

 

- Grabben min och jag var ute och åkte en sväng och då sa han: ”Vad har du gjort, du är ju mycket bättre”. Det var fint, man tycker ju själv att det går framåt och när nån annan märkte det måste det ju vara så.

 

Stor skillnad

 

Marianne Örtholm bor en bit utanför Rengsjö, och har varit med några månader hon också.

- Det var min bror som tyckte jag skulle pröva, och det har varit jättebra.

Marianne säger att det har gjort enorm skillnad. Tidigare var hon livrädd för att släppa taget om rullatorn.

- Nu är jag mycket säkrare. Jag kan laga mat igen och jag känner mig mer oberoende.

 

Vuxit fram

Balansgruppen har vuxit fram ur Rengsjöprojektetet, som syftar till att utveckla en modell för ett aktivitetscenter med förebyggande aktiviteter, utifrån de äldres behov och önskemål, med mål att uppnå ökat välbefinnande och kvarboende.

Fysioterapeut och arbetsterapeut har involverats i arbetet under de sista 1,5 åren.

- De har varit ett mycket viktigt tillskott i det stödjande teamet – tidigare utförde rehabpersonalen bara enstaka insatser på uppdrag av hemtjänst eller distriktssköterska, berättar Riina Maast, Aleris, som är projektledare.

Det var en lång process innan hemtjänsten och rehabpersonalen hittade gemensamma arbetsformer, till exempel gemensamma mötesdagar och fasta tider i Rengsjö. Det krävde även mycket planering med hemtjänstens scheman så att deltagarna kunde få hjälp att komma till träningar. Nu leder fysioterapeut och arbetsterapeut balansgruppen. En personal från hemtjänsten är också alltid med.