HÄLSA


ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR ÄR HÄRLIGT

– Att åka långfärdsskridskor är bland det mest fantastiska som går att uppleva i friluftslivet. Det är en friluftssysselsättning som passar de flesta åldrar och som bjuder på motion, äventyr, njutning, natur, umgänge och avslappning på en och samma gång. Det är roligt att se att allt fler upptäcker tjusningen med lågfärdsskridskor, varje år åker tusentals svenskar skridskor med oss i Friluftsfrämjandet säger Jan Insulander, ledare och långfärdsskridskoexpert på Friluftsfrämjandet.

 

Långfärdsskridskor åker du bäst i grupp, där finns trygghet, säkerhet och gemenskap. Och upplevelsen förstärks när den delas med andra. Friluftsfrämjandet ordnar skridskoturer runt om i landet under hela vintern. Alla turer är ledarledda av personer med en gedigen utbildning, där issäkerhet och iskunskap är grunden. Ledaren hittar vägen, bedömer isen och ser till att alla trivs och får en fin friluftsupplevelse på turen.

 

På försäsongen ordnar Friluftsfrämjandet upptaktsträffar, kurser med teori och praktik och pröva-på aktiviteter. När isen är säker genomförs turer för både ovana och vana åkare. Friluftsfrämjandets skridskoturer är ofta indelade i grupper efter åkskicklighet, kondition och ambition. De som vill ta det lugnt åker i måttlig fart och tar många raster för att njuta av matsäck, utsikt och sällskap. Medelgrupperna åker lite snabbare och längre. De mest åklystna åker fort, långt och tar inga onödiga pausar.  

 

Testa långfärdsskridskoåkning om du:

 

Gillar friluftsupplevelser utöver det vanliga

Vill uppleva äventyr tillsammans med vänner

Gillar gruppaktiviteter och vill dela friluftsupplevelser med andra likasinnade

Letar efter en skonsam form av motion/träning

Uppskattar naturens tystnad och fartens tjusning

 

Tips på vägen innan du ger dig ut:

 

Gå en kurs

Här får du lära dig det grundläggande om utrustning och får också kunskap om hur du ska läsa isen. Dessutom träffar du andra som är intresserade av att börja åka långfärdsskridskor som kan bli trevligt skridskosällskap framöver.

 

Var med från början

Häng med på turer redan i början på säsongen för att öva upp tekniken. Då är du redo för de långa härliga turerna i skärgården som ofta blir möjliga mot slutet av säsongen.

 

Investera i grejer

Skridskoåkning är ingen jättedyr sport men man har en hel del att vinna på att lägga lite pengar på bra grejer. Dyrast är inte alltid bäst. Prova, be om råd och ta lite tid på dig när du handlar.

 

Skaffa lite flås

Man behöver inte vara maratonlöpare för att ha kul på en skridskotur, men det blir bra mycket roligare om man har lite styrka i benen och flås att luta sig mot. Cykling är bra för att träna både ben och flås.

 

Packa lätt och smart

Termos med varm dryck

Lunchmat + fika 

Säkerhetsutrustning (dubbar, ispik, kastlina, extraskridsko, reparationsprylar)

Första hjälpen

Vattentätt packade extrakläder