HÄLSA


SÅ SKYDDAR DU DIG MOT ROSACEA

rosasol
Upp till en av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea. Den kännetecknas av skov som ofta åtföljs av besvärsfria perioder. Vanliga symtom är rodnad, svullnad, knottror och klåda i ansiktet. Idag finns receptfri behandling mot rosacea, till exempel Rosazol. För den som har besvär är det också viktigt att vara vaksam på sådant som kan utlösa symtom.


”Mat och dryck orsakar inte rosacea i sig, men kan trigga igång besvären för dem som bär på sjukdomen. Kunskap om utlösande faktorer är därför viktigt för att förebygga problem. Generellt är det viktigt att vara uppmärksam på sådant som får huden att hetta och rodna och undvika det, till exempel starkt kryddad mat”, säger Mats Berg, hudspecialist på Skindoc i Mörby och docent vid Uppsala Universitet.
 
Maten att vara uppmärksam på vid rosacea
Rosacea är en kronisk sjukdom som inte kan botas – men den kan kontrolleras. Det är inte alla med rosacea som får försämringar av kosten, men för andra är det viktigt att tänka på vad de äter och dricker.
  • Het dryck och mat
En riktigt varm kopp te eller kaffe kan vara värt att undvika om du vill tänka på hudens bästa, liksom mat som just tagits ut från ugnen eller mikron, till exempel en het soppa. Det betyder inte att du måste äta kall eller ljummen mat, men undvik det som är skållhett.
  • Starka kryddor
Var uppmärksam på starka kryddor som curry, chili, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar, liksom olika kryddsåser, eftersom de kan trigga igång besvären.
  • Alkohol
Alkohol kan utlösa rosacea. Därför kan det vara värt att minska på intaget av vin, öl och sprit för att begränsa utbrottens frekvens och intensitet.
  • Värme från spis och grill
Eftersom stark värme kan ha en utlösande effekt på rosacea kan det vara bra att skydda ansiktet när du grillar eller lagar mat.
  • Andra utlösande faktorer
Det är inte bara kosten som är viktig att tänka på för den som har rosacea. Stress, parfymerade tvålar, vissa hudkrämer, starka kortisonkrämer samt för mycket solande, värme, kyla och blåst kan också trigga igång besvären.
 
Fakta om rosacea
Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar centrala delar i ansiktet som näsa, kinder, panna och haka. Vanliga symtom är rodnad, svullnad, knottror och varfyllda blåsor. Stickningar och klåda förekommer också. Ofta börjar besvären genom att man får en diffus rodnad och ytliga blodkärl i det drabbade området, och med tiden kan det bildas knottror och varblåsor. Rosacea uppträder vanligtvis växelvis med månader av försämringsperioder och mer eller mindre besvärsfria perioder (s.k. skov). Rosacea drabbar män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor. Det är ovanligt att få besvär före 20-årsåldern. Ofta börjar rosacea i 30- till 40-årsåldern.
 
Rosazol – den första receptfria behandlingen mot rosacea
Rosazol lanserades 2011 och var då det första receptfria läkemedlet mot rosacea. Tidigare var all medicinsk behandling receptbelagd. Rosazol (metronidazol 1 % kräm) är ett lokalt verkande antibiotikum som kan hjälpa till att dämpa de inflammatoriska processerna i en rosaceahud. Metronidazol kräm har utvecklats av svenska hudläkare och har med goda resultat använts för behandling av rosacea sedan mitten av 80-talet. Rosazol säljs receptfritt på apotek. Personer som misstänker att de har rosacea bör få en diagnos av läkare innan behandling påbörjas. Rosazol är fri från konserveringsmedel.