MATLÅDAN


SEMLA PÅ FETTISDAG - KANSKE MED PORTER?

 
semla
 
I år infaller fettisdagen den 12 februari.
De flesta tar väl kaffe till semlan i dagens läge eller kanske en hetvägg.
I början av förra seklet var det vanligt att man gick in på ett konditori och beställde en semla och en Carnegie Porter. Kanske överraskande, men om man vet att en Carnegie Porter har toner av farinsocker, kaffe och choklad låter det inte längre så konstigt.


Både semlan och Carnegie Porter har en lång historia bakom sig. Semlan som vi känner den i dag, med mandelmassa och grädde, uppfanns av svenska konditorier i början av 1900-talet. Carnegie Porter började bryggas år 1836 och är Sveriges äldsta, idag levande, varumärke. Detta mörka och maltiga öl som förr ansågs bota hälsobesvär och gärna gavs, utblandad med äggula, till ammande kvinnor.
 
I och med att Carnegie Porter har en tydlig smak av choklad går den i fin samklang med alla typer av ”chokladiga” efterrätter. Redan Hjalmar Söderberg skrev ju förresten om just det i sin berömda Doktor Glas.
 
Carlsbergs bryggerier tillverkar portern och den finns att köpa i handeln eller på systembolaget om man vill ha den starkare varianten.