MATLÅDAN


SÖNDAG 17 MARS ST. PATRICKS DAY

guiness
 
Söndag 17e mars firas minnet av helgonet Saint Patrick framförallt av Irländare. Varför inte fira S:t Patrick ́s Day med familj och vänner och njut av trendriktig St. Patricks Day-fika nu på söndag med ölglass och nybakta Guinness Cupcakes. Guinness, världens mest sålda stout har en given plats i festligheterna där umgänge, mat och dryck står i centrum.


Till minne av skyddshelgonet Saint Patrick som bidrog till att göra Irland katolskt, firas sedan 1700-talet årligen en av världens mest uppmärksammade nationaldagar den 17 mars. Dagen firas med grönklädd parad, sång och dans och kännetecknas av glädje och fest med fokus på god mat och dryck.
 
Irlands kanske mest kända exportvara Guinness är en populär törstsläckare under festligheterna, bara i Sverige ökar försäljningen av drycken med cirka 40 procent kring den irländska högtiden.
 
Öl + glass
En populär trend har blivit att avnjuta öl tillsammans med glass och den senaste är Guinness Float, som består av Guinness och vaniljglass . En annan uppskattad kombination är Guinness och choklad som passar utmärkt i ett recept med cupcakes.
 
 
Baby Guinness (ca 20 st)
Ingredienser:
250 ml Guinness
250 gr normal saltat smör
75 gr kakao
400 gr strösocker
140 ml vispgrädde
2 ägg
1 vaniljstång (skär vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna)
275 gr vetemjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
100 gr valnötskärnor
Glasyr:
300 gr Philadelphia ost
150 gr florsocker
125 ml vispgrädde
 
Sätt ugnen på 200 grader och ställ ut muffinsformar på en plåt. Smält smör i en kastrull tillsammans med Guinness. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i kakao och socker. Blanda grädde, ägg och vanilj i en separat skål och tillsätt Guinness-smeten samt mjöl och bikarbonat i smeten. Hacka valnötterna fint och blanda i smeten. Häll smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen 15 -20 minuter. Ta ut och låt svalna. Glasyr: Häll florsockret i en skål genom en sil. Blanda i Philadelphiaosten samt grädden och vispa till en slät smet. Bre på glasyren när muffisarna kallnat. Servera och njut! 
 
Guinness Float
Ingredienser:
1 flaska/burk Guinness
2-3 skedar vaniljglass
 
Lägg glassen i botten av ett kylt glas och häll försiktigt på Guinness (se ovan för hur man häller upp den perfekt).