MATLÅDAN


ÄGG OCH PÅSKMUST VIKTIGAST PÅ PÅSKEN

påskmust
 
Ägg och påskmust är vad de flesta anser vara viktigast att ha på matbordet under påsken. Det visar en undersökning som gjorts av Survey Sampling International på uppdrag av Carlsberg.
Undersökningen visar att påskmusten har en särställning som påskdryck. Mer än hälften av svenskarna dricker helst påskmust under påsken, nästan var fjärde föredrar öl och bara 6 procent föredrar mineralvatten och läsk som den viktigaste påskdrycken.

 

De senaste åren har även försäljningen av påskmust ökat kraftigt.  Idag dricker svenskarna dubbelt så mycket påskmust som man gjorde för bara några år sedan.  Påskmustkonsumtionen har ökat från drygt 4,5 miljoner liter till närmare 10 miljoner liter på bara fem år. Inför årets påskfirande är Apotekarnes påskmust, som har en marknadsandel på cirka 55 procent, redan slut på Carlsberg Sveriges lager och det ser ut att bli ett nytt försäljningsrekord.
 
– Påskmusten har blivit allt mer populär. Det beror på det ökande intresset för högtider och traditioner. Vi har under en tid sett en trend där både julöl, julmust och påskmust har ökat i försäljning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
 
Påsktraditionen är viktig för svenskarna.  De flesta föredrar att äta typisk påskmat som Janssons frestelse, sill och lax. Lamm är en rätt som blivit populärare senaste åren under påsken. Påskägget för de mindre är även den en given favorit.
 
Vilken maträtt är viktigast under påsken?
1. Äggen 52%
2. Sillen 14%
3. Janssons frestelse 11%
4. Lax 8%
 
Vilken måltidsdryck dricker du helst under påskmiddagen?
1. Påskmust 54%
2. Öl 23%
3. Mineralvatten 6%
4. Läsk 6%
 
1000 svenskar deltog i en webbundersökning mellan 26-28 februari 2013.