MATLÅDAN


GLÖM INTE BORT SILLEN - DAGS ATT LÄGGA IN

Försommaren står i full blom och en av årets största mathögtider närmar sig. Snart är det dags att lägga in sillen till midsommar - en tradition som är yngre än vi tror men inte desto mindre viktig för det.

 

Midsommar är en kombination av gamla och nya seder. Exakt hur midsommarfirandet uppkom vet vi inte men det är sannolikt att det är sommarsolståndet som är upptakten till högtiden. Maten som serveras till midsommar har länge varit extra festlig. Vad som serverades förr berodde på vart i landet man bodde och tillgången på livsmedel där. Den meny som är standard för oss svenskar idag med sill, färskpotatis och jordgubbar med öl och brännvin, har formats under 1900-talet.

 

Att lägga in och servera sin egen sill är trevligt och mycket enklare än vad de flesta kanske föreställer sig. För fyra personer är allt du behöver göra att vattna ur åtta saltade sillfileér över natten. Koka upp en klassisk 1-2-3-lag bestående av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten samt en påse Santa Marias sillkryddor. Lägg i sillfiléerna när lagen svalnat. Dekorera med skivad rödlök och en dillvippa. Rotfrukter i fina skivor är också gott och dekorativt att ha i.

 

Santa Marias sillkryddor är en av våra äldsta kryddblandningar och är en traditionell mix av kryddpeppar, vitpeppar, gula senapsfrön, lagerblad och muskotblommor.

 

–  Försäljningen av våra sillkryddor har varit konstant de senaste åren, säger Jenny Reithner, marknadschef på Santa Maria. Det visar att vi inte avviker nämnvärt från våra traditioner. Däremot är åtgången väldigt ojämn över året där julen är vår absolut största sillhögtid följt av midsommar och sedan påsk.  

 

–  Det roliga idag är att vi vågar kombinera sillen med spännande smaker från andra delar av världen såsom curry och pesto. Det är fantastiskt gott och enkelt som tapas och smörrebröd vid alla tillfällen, inte bara till midsommar.

 

För mer inspiration hur du kan variera sillen med mer spännande smakkombinationer se vår hemsida: http://www.santamariaworld.com