MATLÅDAN


GODSAKER FRÅN PARIS

 

 

De här sötsakerna är minst lika roliga för ögonen som för smaklökarna. De små biskvierna är gjorda på äggvita, finmalda mandlar, florsocker och socker. Fyllningen varierar lite men en vanlig variant är att göra bärkrämer med smält vit choklad som bas. Precis så gott som det låter, var så säker!

 

Petit-chou:

 

Den här lilla bakelsen hittar du på de flesta bagerier i Paris. Degen är luftig och görs på vetemjöl, ägg, socker och vatten. Bakverken fylls efter gräddning med vaniljkräm eller grädde. Den lite mer avlånga varianten kallas eclair och garneras med glasyr eller chokladkräm.

 

Pain au chocolat:

 

Tänk dig en klassisk frukostcroissant fylld med chokladbitar. Där har du en pain au chocklate. Trots at formen skiljer sig en del kallas det här bakverket ofta för chokladcroissanter. En annan variant är att trycka ihop bakverket så att det blir platt och byta ut choklad mot mandel och florsocker. Inte helt fel det heller.

 

Crème brûlée:

 

Den här desserten betyder ”bränd grädde” och det är precis vad det är förutom att man även tillsätter mjölk, ägg, socker och vanilj. Crème brûléen serveras i runda portionsskålar efter att ha gräddats i ugnen och fått ett tunt lager av bränt socker på ovansidan. Sockerskalet ska kunna knäckas med hjälp av skeden och krämen under ska vara krämig med stark smak av vanilj.

 

Crêpes Suzette

 

En traditionell efterrätt på franska restauranger är att steka dessertpannkakor som flamberas i Grand Marnier. Crêpsen servas varma tillsammans med glass, hackade nötter och bär. Under din Parisvistelse kommer du garanterat stöta på små crêperier längs gatorna. Nutella är en vanlig fyllning när du väljer den lite enklare formen av franska dessertcrêpes.

 

Fick du mersmak och vill läsa mer om Paris och vad staden har att erbjuda förutom godsaker? Spana in guiden att göra i Paris!