MATLÅDAN


DRYCK SOM BLIR RETRO

Jägermeister behöver sällan någon större presentation, och går inte heller att kategorisera i någon produktgrupp - Jägermeister är Jägermeister.

De flesta av oss känner igen den klassiskt gröna flaskan och hjorten som pryder dess logotype.

 

För att uppmärksamma och fira att Jägermeister firar 35 år i Sverige, släpper Jägermeister en specialutgåva på Systembolaget i slutet av november.

Den ordinarie flaskan byts ut mot en unik replika av märkets originalflaska

från när den lanserades år 1935.

Den klassiska gröna färgen finns kvar men glaset har en annan struktur. Glaset i flaskan är lika krossäkert idag, som när grundaren Curt Mast tappade flaskan i golvet 1935 utan att den gick sönder.

Etiketten är utbytt och korken har fått en röd foliering. Logotypen med hjorten och korset pryder numera även flaskans baksida, präglat i glaset. Den karaktäristiska smaken är självklart densamma.

”Jag tycker det är häftigt att blicka tillbaka till 1935 års flaskdesign. Den ikoniska loggan är densamma, flaskans form likaså och receptet är baserat på helt naturliga råvaror. Vilket annat varumärke har lyckats behålla sin identitet under en tidsepok av snart 80 år?”, säger Johan Berntson som lanserade Jägermeister i Sverige för exakt 35 år sedan.

De 56 helt naturliga örterna som finns i likören är lika hemliga nu som då. Lakritsrot, kanel, ingefära och pommerans är dock några kända smaksättare i den tyska likören som idag en av världens största spritvarumärken.  

Jägermeister serveras helst med den ideala serveringstemperaturen på -18 grader.

Lanseringsdatum: På alla Systembolag i slutet av November.

Företaget grundades på 1870-talet av Wilhelm Mast i den pittoreska tyska byn Wolfenbuttel. På den tiden var Wolfenbuttel starkt influerad av den närliggande gruvindustrin i Harz regionen. Gruvarbetet krävde vinäger för att kyla ner de nyligen uppgrävda tillgångarna. 1878 grundade således Wilhelm Mast en egen produktionsanläggning av vinäger. 1897 föddes Wilhelm Masts son Curt - mannen som skulle uppfinna Jägermeister 37 år senare. Curt tog över verksamheten för anläggning 1918 då hans far blev sjuk. Curt var 21 år, gruvbolagen hade börjat producera egen vinäger och produktionsanläggningen var inte lika framgångsrik och vinstdrivande som den en gång var. Curt insåg att förändring krävdes. Curt hade ärvt hans fars intresse för vin, likörer och hade blandat olika örter och kryddor i flera år av försök. Slutligen 1935 hade han skapat det som skulle bli världens största örtbaserade likör - Jägermeister