MATLÅDAN


SVAMPENS HISTORIA - BOK OM MATSVAMPEN

 

Den svenska matsvampens historia tar sin början i 1600-talet, då svampen inte förtärdes alls, och vidare framåt genom århundradena. Vi får följa svampens intåg i vardagen hos svenska familjer och kockar. Matsvampen introducerades i Sverige bland adeln och spreds först till storstäderna, och senare ut till landsbygden som var motståndiga vad gällde att använda svamp i matlagning. Svamp plockades där främst för att säljas till fint folk i städerna, och plockades då av kvinnor. Det hänger i än idag då det fortfarande främst är kvinnor som både plockar och äter svamp. 

 

Främst intressant för gemene svampplockare är kanske att veta om svampen är giftig eller inte. Flera svampar som förr ansågs vara delikata, har visat sig vara giftiga och farliga. Den röda flugsvampen är där unik då den gått från att vara dödlig och därmed oätlig, till att faktiskt anses vara ätbar och till och med läcker, åtminstone av vissa, och tillbaka till att vara endast giftig – såvida man inte vill skapa hallucinationer. Flugsvampen fick möjligen sitt namn för att den utrörd i mjölk dödade flugor. Linné beskrev också den röda flugsvampen som praktisk att ha ihjäl vägglöss med. 

 

Svenskarna lägger allt mindre pengar på svamp, men det är samtidigt populärt med svamp till allt fler livsmedel, till exempel crème fraiche, dessertostar, skaldjur och bröd.

 

Detta och väldigt mycket mer finns att läsa om i den tjocka och innehållsrika Den svenska matsvampens historia, som är fylld av bilder och både rolig och matnyttig information. Ett måste för svampälskaren. 

 

Anders Hirell är utbildad bibliotikatie samt svampkonsulent och har arbetat som biblioteks- och kulturchef i flera olika kommuner.