MATLÅDAN


KOKA PASTA

Många kokar pasta så naturligt
att man gör det på rutin. Men det finns en del grundläggande
regler för pastakok som många inte är medvetna om.


När man kokar pasta bör man använda rikligt med vatten. Ett
mått som är lätt att följa är 1 liter / 100g pasta. Använder man
för lite vatten, blir pastan lätt klibbig, kletig och oklar, enligt logikens
alla lagar och regler.
Det som de flesta gör fel på, när det kommer till pastakok, är
tidpunkten för saltning och tillsättning av pasta. Det finns tre
enkla regler man måste följa!
Man ska inte lägga i pastan innan vattnet kokar. Kokande
vatten är A och O i pastakok.
Enligt naturens alla lagar och regler har saltvatten en
lägre kokpunkt än färskvatten, vilket är den största anledningen
till att man ska vänta med att salta. Pastan är inte anpassad för
att kokas i en saltvattenstemperatur, den är gjord för naturvattnets
kokpunkt.
När det kommer till att röra om är svaret enkelt; Rör man
inte om klibbar det lättare ihop. Rör!
Det enklaste sättet att koka pasta är, helt enkelt, att koka upp
vatten, salta och sen lägga i pastan. As easy as it could be!

Hur länge ska det koka?
Det enklaste sättet att ta reda på hur just Din pasta ska kokas är
att kolla på förpackningens instruktioner. Olika märken har olika
koktider, likaså olika pastasorter.

Al dente är formen när man kokar pastan så den får lite mer
tuggmotstånd. För att uppnå detta häller man av, efter att ha
smakat av, pastan någon minut tidigare.

Enkla tips!
För att testa om spaghetti är färdigkokt, kan man slänga
en liten bit mot en kakelvägg. Fastnar den, är den klar!
Häll inte bort allt vatten från pastan, då vattnet bibehåller
pastans konsistens.
Pasta går alltid åt. För att tjäna några extra slantar kan
man köpa stora förpackningar istället för små. Pasta håller
länge!
Ost och pasta är som jordgubbar och grädde. De behöver
inte varandra, men passar utmärkt tillsammans. Lägg på
riven ost medan pastan är varm!
Bryter man av spaghettin på mitten innan kokning, klibbar
den mindre och får en ”jämnare” kokning.