MATLÅDAN


PASTASORTER

Det finns förmodligen lika många pastasorter
och tillagningssätt som det finns kockar i Italien. Olika
pastasorter passar till olika maträtter. Vi har gjort ett urval av
vanliga, enkla pastasorter, som finns i Din närbutik.

Spaghetti...
är förmodligen den vanligaste, och populäraste, pastan.
Spaghetti är till och med så populärt att man nuförtiden ofta
blandar ihop spaghetti och pasta. För att klargöra; Pasta är all
pasta, medan spaghetti är pastaformen spaghetti.
Vad passar det till?
Spaghetti passar till de flesta krämiga såser, enkla rätter och
snabba hopkok. Den kan även serveras i sin enkelhet med olivolja
och parmesanost. Helt enkelt – Det passar till allt!

Makaroner...
är pastan man oftast kokar ihop under en snabb lunch. Tyvärr
har sorten fått ett oförtjänt dåligt rykte på grund av dess enkelhet.
Vad passar det till?
Enkla rätter såsom köttbullar, korv och bacon. Rätter utan
mycket sås.

Tagliatelle...
är den breda pastasorten som kockar ofta använder. Pastan
är ofta ihopbuntad i små knyten, och har ett finare rykte jämte
Spaghettin.
Vad passar det till?
Passar utmärkt till tjockare tomatsåser, wokade grönsaker och
oljebaserade rätter.

Fusilli...
är i princip den finare varianten av makaroner. Spiralformen
gör den lättigenkännlig.
Vad passar det till?
Passar utmärkt till sallader, och rätter som liknar de vi rekommenderade
till makaronerna. Såser passar, men andra pastasorter
passar bättre.

Penne...
är såspastans okrönte konung. Dess rörliknande form gör att
pastan fångar upp mycket av såsen, och är även det som
urskiljer pastan från andra sorter.
Vad passar det till?
Passar till alla tjocka såser. Enklare än så kan det inte bli.