RESOR


NYA RESOR FRÅN GRAND TOURS

Lilla Slovenien och matkonstens Apulien är ett par av Grand Tours nyheter inom segmentet rundresor. På resan till Slovenien besöks medeltida byar och vinregioner och Istrien i Kroatien. En annan rundresa går i gastronomins tecken till Italiens klack, Apulien. I Bulgarien kombineras kulturhistoria och vinprovning med en spavistelse och i Andalusien utforskas Granada och Sydspaniens bergsbyar i Alpujarras.


Med sina sagoliknande miljöer och närhet till det kristallklara Adriatiska havet är det inte svårt att förstå Sloveniens dragningskraft på oss skandinaver. En rundresa med kurorten Portoroz som utgångspunkt gör resandet extra bekvämt. Fördelade på en vecka görs utflykter till huvudstaden Ljubljana, droppstensgrottorna Postojna, Lippizzanerstaden Lipica och Rovinj med lantlunch på Istrien i Kroatien.

- Bulgarien ligger i hjärtat av Balkan och är en skatt med sina världsarv och sin fascinerande historia. Bara huvudstaden Sofia har en historia som sträcker sig närmre 1000 år före Kristus. I varje liten by odlas eget vin och i bergen kan man inte bara besöka de vackraste av kloster utan även vandra och ta termalbad i varma källor, berättar Tuwe Arvidsson, VD på Grand Tours.

Grand Tours har länge haft sparesor till Bulgarien och den klassiska kurorten Sandanski, men med en rundresa finns nu också möjligheten för resenärerna att uppleva detta gästvänliga lands atmosfär, som från en svunnen tid.

Inför hösten 2011 lanserade Grand Tours en rundresa i Andalusien. Pilotresan blev mycket lyckad och eftersom Grand Tours redan har avgångar för sina långtidsresenärer till småstaden Almunecar på Costa Tropical, så finns möjligheten att bo på samma strandnära hotell och ägna dagarna åt upptäcktsresande i den smältdegel av natursköna landskap och kulturer som Andalusien bjuder på. 

- Alla researrangörer med självaktning bör ha Italien i sitt program, vi inte minst med tanke på vårt namn. När man förr gjorde en ”grand tour”, en så kallad bildningsresa, var den inte fulländad utan Italien som slutmål, konstaterar Tuwe Arvidsson.

Det är också den nytillkomna resan till Apulien som är vinnaren i det nya rundreseprogrammet. Den går till Italiens klack tillika landets mest bördiga landskap. På en kulinarisk rundresa besöks vinimportören Barbro Guacceros vingård, städerna Bari och Lecce samt Alberobello med sina vita Trullihus. Boendet är på en nogsamt renoverad lantgård, där det en dag hålls en matlagningskurs. 

Resorna går från Stockholm och Köpenhamn, i vissa fall Göteborg, under apr-maj och sept-okt.

Sedan tidigare har Grand Tours även rundresor i Dalmatien, södra Kroatien, samt till Jordaniens alla sevärdheter med stranddagar i Aqaba.