RESOR


STÖRRE BENUTRYMME PÅ FLYG

benutrymme
 
Extra benutrymme högt prioriterat bland svenskarna på flygresor.
Bekvämlighet har blivit allt viktigare för svenska resenärer. Det visar sig bland annat genom den stora efterfrågan på hotell med toppläge och hög standard. Men nu vill svenskarna kunna köpa sig bekvämlighet även på flyget.


En ny undersökning från Ticket visar att 44 procent av svenskarna kan tänka sig att betala för ordentligt med benutrymme.
 
På långdistansflyg är det vanligt att resenärerna efterfrågar bekvämlighet i olika former. Men i Tickets Novus-undersökning visar det sig att åtta av tio svenskar är beredda att betala extra för bekvämlighet även på kortare flygresor inom Europa. Att ha ordentligt med benutrymme är det som flest svenskar kan tänka sig att betala för.
 
– På flyget brukar platserna vid nödutgångarna vara de som går åt först. De erbjuder oftast större benutrymme än de övriga platserna på planet. Och utifrån vår undersökning kan man dra slutsatsen att det nog snarare beror på det än att de är belägna just vid nödutgången, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket. 
 
Wi-Fi ombord populärt
Norwegian var det första flygbolaget att erbjuda Wi-Fi ombord. Och det visar sig vara helt i linje med vad svenska flygresenärer efterfrågar. Var femte svensk kan till och med tänka sig att betala extra för Wi-Fi när de flyger.
 
– Hur viktigt det är att kunna surfa på planet varierar lite beroende på kön. 25 procent av männen tänka sig att betala för Wi-Fi. Motsvarande siffra bland kvinnor är 14 procent. Däremot är det fler kvinnor än män som är beredda att betala för en barnfri zon på planet, säger Martin Durnik.
 
Högljudda barn är något många vill undvika under flygresan, framför allt resenärer mellan 18–29 år. Bland dem svarar 27 procent att de kan tänka sig att betala extra för att få sitta i en barnfri zon. Bland 30–45-åringarna är motsvarande siffra endast nio procent. 
 
Topp 5 – Vad svenskarna kan tänka sig att betala extra för

1. Ordentligt med benutrymme, 44 %
2. Wi-Fi, 19 %
3. Barnfri zon, 14 %
4. À la carte-meny, 9 %
5. Egen toalett, 7 %
 
Läs även denna relaterade researtikel här på seniorerplus.