RESOR


FORSKNINGSLUFFAREN VILL MAN MINNAS I GÖTEBORG

Lördag 9 november firar vi 100-årsminnet av Rolf Blomberg – ”forskningsluffaren” som efter sina resor förde med sig djur från tropikerna hem till Sverige och fick en hel generation att drömma om Amazonas och Galapagos på 1950-talet. Missa inte heller en unik möjlighet att kika in bakom kulisserna i våra magasin under dagen.

 

Välkommen att fira 100-årsminnet av Rolf Blomberg - ”forskningsluffaren” som förde med sig djur hem från tropikerna, föreläste för fulla hus runt i Sverige på 1950-talet om sina resor och möten och fick en hel generation att drömma om Amazonas och Galapagos. Vi visar några av de djur som Blomberg tog med sig till museets samlingar, som blombergpaddan, anacondan, arapaiman med flera. Dessa har sedan dess använts av forskare internationellt, bland annat från USA och Equador, och montagen i museets utställningar har genom åren beskådats av miljoner besökare.

 

Program för dagen

 

Kennet Lundin berättar om Rolfs Blombergs betydelse för Göteborgs Naturhistoriska Museum, Walter Repo läser ur sin biografi om Rolf Blomberg och mellan kl. 14-15.30 visar vi Torgny Anderbergs film ”Anaconda” från 1954, i svartvitt, som följer en expedition med möten med lokalbefolkning och insamling av djur till Naturhistoriska museet och akvariet i Göteborg.

 

Vi avslutar med en visning av olika montage i utställningen som insamlades av Rolf Blomberg.

 

Välkommen att fira 100-årsminnet av Rolf Blomberg mellan kl. 13-17, lördag 9 november.