RESOR


RES IVÄG OCH FIXA TILL DIN HÄLSA

Sifo-undersökning bekräftar hälsovinster vid resor
Experterna är eniga och vetenskapen bekräftar: att resa är bra för vår hälsa, särskilt resor till värmen. En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apollo visar detsamma. Resans positiva effekter sitter i även efter resan och de psykosociala effekterna är mer varaktiga än de fysiska.

De flesta som reser utomlands på semester håller med om att det är avkopplande och skönt att komma bort, få värme och koppla av. Den främsta anledningen till att vi svenskar reser utomlands är för att kunna umgås mer enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning. Det är även bevisat att en resa kan ge en upplevelse av lycka.
 
− När vi upplever att det är behagligt at resa bort så handlar det – väldigt bokstavligt – om reparation och återuppbyggande av kroppens celler, säger Dan Hasson, docent i folkhälsovetenskap.
 
Här är nio goda skäl till att resa söderut oftare:
1. Bunkra D-vitamin
2. Stärk immunförsvaret 
3. Hjälp hjärtat att arbeta lättare
4. Minska skadliga effekter av långvarig stress 
5. Mental avkoppling
6. Spontan övning i mindfulness
7. Bli lycklig
8. Stärk relationen
9. Utvecklande
 
Konkret handlar de medicinska hälsoeffekterna av en resa om att hjärtat och blodomloppet mår bra och arbetar lättare i värme än i kyla. Och när vi kopplar av och sover gott reparerar kroppens hormoner alla celler som skadats av jäkt och stress. Även immunförsvaret blir starkare.
 
− Det är också så att solljuset som källa till D-vitamin fungerar bättre än att ta vitamintabletter, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds Universitet.
 
Modern forskning* visar också att vi blir lyckliga av att konsumera upplevelser. Utlandsresor är den främsta av tre upplevelsekategorier, följt av välgörenhet och mat.