SENASTE NYHETERNA


LYCKAD SENIORMÄSSA I KISTA

 

 

En mässa som berört framtidens senorliv har susat förbi i Stockholm.

Under invigningen av "Seniorliv i världsklass" lanserade
Barn- och äldreminister Maria Larsson och Lena Adelsohn
Liljeroth, Kultur- och idrottsminister det Europeiska
Äldreåret 2012 för aktivt åldrande.

 

Beslutsfattare inom kommun och landsting samlades för att se, höra och uppleva senaste inom boende, inredning och utrustning, teknik, IT, hälsa och välmående, kultur och upplevelser, service och tjänster, vård och omsorg. Besökarna gavs möjlighet att lyssna till ett 60-tal av landets främsta talare i ämnet.

Framtidens seniorliv i samband med EU:s år för aktivt åldrande 2012

För första gången i Sverige arrangerades en mässa med en utställningsdel och seminarieprogram, med morgondagens seniorliv i fokus. Seniorliv i världsklass är en ny mötesplats för alla som är engagerade i dagens och morgondagens arbete för ett gott seniorliv.

Den del av befolkningen som är över femtio år ökar snabbare än någonsin. Ökningen är positiv, då den är en följd av förbättrad hälsa och livskvalitet. EU:s utmaningar är att hantera följderna av detta. Viktigt för denna grupp som allmänt är mer välutbildad och friskare, än tidigare motsvarande grupper, är att det finns goda utsikter att fortsätta arbeta om man så önskar och att delta i ett aktivt liv högre upp i åldrarna.

Enligt EU handlar aktivt åldrande om att:

 ·     Skapa arbetstillfällen för äldre

 ·     Ge äldre chansen att fullt ut delta i samhället

 ·     Ge äldre möjlighet att aktivt bidra genom frivilligarbete

 ·     Ge äldre förutsättningar för ett självständigt boende med hjälp av anpassade bostäder, infrastruktur, it-tjänster och transport.

 ·     Europeiska Äldreåret 2012 presenteras under Seniorliv i världsklass av Statens folkhälsoinstitut i samverkan med Statens kulturråd, Europeiska socialfonden (Svenska ESF-rådet), Tema Likabehandling och Diskrimineringsombudsmannen (DO).