SENASTE NYHETERNA


ÄLDREBOOMEN ÄR KARTLAGD

Nu har myndigheter och kommuner i Östergötland kartlagt hur den ökande andelen äldre kommer att märkas länet i form av ett större behov av hälso- och sjukvård, berättar SR.

 

Rapporten visar bland annat att i Vadstena kommer nästan 40 procent av befolkningen att vara pensionärer år 2030.

Enligt Henning Elvtegen på landstinget handlar det nu om att bland annat arbeta förebyggande, att helt enkelt se till att fler håller sig friska.

– Man kan alltså försöka identifiera vilka grupper av äldre som i framtiden kan hamna i en situation där man har mycket behov av hälso- och sjukvård och då kan man tidigt sätta in åtgärder för att personen inte ska hamna i den situationen, säger han.

Redan idag finns ett projekt med uppsökande verksamhet, för att minska det framtida vårdbehovet.

– Vi har ett antal sjuksköterskor som går in och tittar i våra journaler och försöker plocka ut de äldre där man ser att, här skulle det kunna bli ganska stora vårdbehov längre fram, tar kontakt med de personerna för att diskutera hur ska man kunna göra för att sjukvården ska fungera bättre, vad kan man göra för insatser redan nu för att undvika stora sjukvårdsinsatser längre fram, berättar landstingspolitikern Fredrik Sjöstrand (M).

91-årige Sven i Norrköping som aldrig har varit i behov av äldreomsorg, har sin eget sätt att arbeta förebyggande.

-Vi tar dagligen en promenad på ett par kilometer och sedan dansade vi förr, vi har haft det riktigt roligt ska jag säga, säger han.