TEKNIK OCH IT HJÄLPMEDEL


NU KOMMER SMARTARE TV

CES 2013: Samsung gör upplevelsen större
På världens största elektronikmässa CES 2013 i Las Vegas visar Samsung upp en bit av framtiden.

Det är kanske främst Samsungs nya av serier smart-tv-modeller som kommer dra blickarna till sig på CES. Med en ny design och betydligt större skärmar är årets tv-modeller smartare än någonsin och klarar av saker en tv aldrig tidigare gjort.


I år finns det även en tydlig röd tråd hos Samsungs ljudprodukter där modern teknik möter klassisk när soundbars, högtalardockor och hemmabiosystem utrustats med hybrid-rörförstärkare och en elegant design i metall.
 
En tv som lär känna dig
Smartare än någonsin – välj film i ett svep. Idag presenterar Samsung en ny era av underhållning. Ny design, större skärmar, bättre bildkvalitet och betydligt smartare med en helt ny plattform för Smart Hub. Så kan årets nya Samsung smart-tv sammanfattas.
 
På CES visar Samsung upp led, oled och uhd (ultra high definition) så oavsett vad man föredrar bjuder årets smart-tv från Samsung på en fängslande och underhållande tittarupplevelse. Antalet modeller på 60 tum och större blir fler. Eller vad sägs om uhd-modellen S9000 på inte mindre än 110 tum.
 
Smart Hub – en interaktiv upplevelse
Med årets nya Smart Hub ritar Samsung om tv-kartan. Med funktionen S-recommendation behöver du varken zappa eller studera den klassiska tv-tablån. Teven gör nämligen jobbet åt dig genom att rekommendera tv-serier och filmer baserat på dina tittarvanor.
 
Med hjälp av det nya gränssnittet som baseras på fem sektioner är det enkelt att söka bland sektionerna, som alla har ett eget tema. En för vod-filmer, en för din egen media såsom bilder och musik, en för appar, en för sociala medier och så klart en för det du tittar på för tillfället.
 
Förra året presenterade Samsung röst- och rörelsestyrning för första gången. I år tas nästa steg i denna utveckling då teven fått ett betydligt bredare ordförråd, och även kan styras genom att svepa med handen eller zooma med båda händerna samtidigt.
 
Uppgradering
På CES visar Samsung även upp sitt omtalade och unika Evolution Kit. Den lilla dosan som ansluts på baksidan av din smart-tv innebär att du kan uppgradera din tv och få tillgång till den senaste versionen av Smart Hub och dess tjänster.
 
Planen för Evolution Kit sträcker sig i nuläget till 2016, så varje år fram till dess kommer Samsung att lansera ett nytt Evolution Kit. När lansering av årets Evolution Kit sker i Norden är ännu inte beslutat, men ett riktmärke är andra kvartalet under 2013. Med hjälp av Samsungs nya sdk 4.0, ett kit för mjukvaruutveckling, är det från och med i år även möjligt att utveckla mjukvara för smart-tv via Linux och Mac, utöver som tidigare Windows.
 
Appar och tjänster
Smart TV och Smart HubSamsung i Norden har som ambition att appar och tjänster i Smart Hub ska finnas tillgängliga för så många modeller och modellserier som möjligt. I Smart Hub är det dock tjänsteleverantören som utvecklar och äger appen, och därmed ansvarar för innehåll och tillgänglighet, precis som i Google Play och andra plattformar. På motsvarande sätt som på andra plattformar är också vissa tjänster och applikationer betaltjänster.

Internet behövs
Smart TV kräver internetuppkoppling. Samsung rekommenderar att alltid ha den senaste mjukvaran i tv:n. Utbudet och tjänsternas tillgänglighet kan och kommer att förändras och variera mellan Samsungs olika modeller, modellserier och regioner. För att få tillgång till Smart TV-tjänsterna måste användaren acceptera Samsungs användarvillkor och personuppgiftspolicy. Webbläsaren i Samsungs Smart TV har vissa tekniska begränsningar när det gäller videotjänster, och ska därför inte jämställas med webbläsaren i en dator.
 
Audio
På CES visar Samsung upp sin första soundbar med inbyggd hybrid-rörförstärkare. Tekniken ger ett kraftfullt ljud som samtidigt är naturligt och varmt. Med en finish i metall matchar den årets smart-tv från Samsung. Tack vare en gyrosensor som justerar och optimerar ljudet automatiskt kan högtalaren såväl väggmonteras som placeras på en tv-bänk.
 
Modellen HW-F750 har utrustats med SoundShare, som gör att du slipper sladdar då ljudet delas trådlöst från din smart-tv via blåtand. Högtalaren och den tillhörande bashögtalaren slås på automatiskt när tevens startas, och den kan också styras direkt med hjälp av tevens fjärrkontroll. HW-F750 har belönats med utmärkelsen 2013 CES Innovation Award.
 
Bra ljud blir aldrig omodernt
Dånande bioupplevelse med en knapptryckning. Årets nya serie hemmabiosystem är med sin finish i metall den perfekta partnern till Samsungs nya smart-tv. 7.1-systemet HT-F9750W har utrustats med en hybrid-rörförstärkare som skapar ett varmt och naturtroget bioljud.
En annan nyhet är funktionen Sound On, som innebär att användaren genom en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen aktiverar de åtta högtalarna på 1 330 watt, samtidigt som tevens högtalare stängs av.
 
Blu-ray-spelare med Smart Hub
Blu-ray-spelaren med 2013 års Smart Hub klarar av att köra flera appar samtidigt och erbjuder de senaste funktionerna för AllShare. Dessutom kan filmer i full hd skalas upp till uhd (ultra-high definition) - allt för bästa möjliga underhållning.
 
Med Samsungs blu-ray-spelare kan du göra vilken tv som helst smart – till och med en traditionell tjock-tv. Modellen BD-F7500 klarar av att skala upp sd- och hd-innehåll till extremt hög upplösning (ultra-high definition). Kvaliteten vid streaming via internet har dessutom förbättrats avsevärt, precis som webbläsarens hastighet.
 
Spelaren har försetts med en dubbelkärnig processor och Samsung Smart Hub 2013 som ger dig tillgång till ett brett utbud av filmer och vod-tjänster. BD-F7500 har belönats med utmärkelsen 2013 CES Innovation Award, och är med sin eleganta design i metall och svart både klassisk och modern på samma gång.