TEKNIK OCH IT HJÄLPMEDEL


PROGRAMMERING NÅGOT FÖR ÄLDRE?

Digidelprojekt vill lära äldre att programmera spel

Det finns redan projekt som fokuserar på att lära äldre hur man exempelvis betalar räkningar eller tittar på SVT play via datorn. Vi tycker dock att det saknas projekt som visar äldre hur roligt man kan ha med en dator. Varför inte samla en grupp seniorer och lära dem att göra webbaserade spel med HTML5 och JavaScript? Perfekt för att imponera på barn och barnbarn.


Vi har sysslat med spelprogrammering i skolvärlden i flera år, och tror inte att ålder spelar någon roll för möjligheten att lära sig grundläggande programmering.
 
Spelprogrammering kan göra datorer mindre främmande och tråkiga för seniorer, så att det blir lättare för dem att ta till sig andra kunskaper om Internet och datoranvändning. Många har bilden att programmering av datorer är något torrt och komplicerat. Vi vill visa att det inte behöver vara så.
 
Ingen ska behöva ha tidigare kunskap om programmering
Till våra seminarier kommer det att komma seniorer med olika bakgrund, men ingen behöver ha någon tidigare kunskap om programmering. När de åker hem ska de kunna sätta sig vid godtycklig dator och skriva kod som ger roliga grafiska resultat. Kursdeltagarna kommer sedan att fungera som ambassadörer till sin omgivning, genom att visa att även de kan använda datorer på ett mer avancerat sätt.
 
När man startade en dator på 80-talet så hamnade man ofta direkt i ett programmeringsspråk. Idag är datorer mycket mer fokuserade på konsumtion än kreativitet. Mer och mer byggs det upp barriärer i operativsystemen som hindrar användare från att köra egen kod, exempelvis i form av applikationsaffärer som är hårt kontrollerade av tillverkaren.
 
Det enda undantaget är webben, där vem som helst enkelt kan uttrycka sina åsikter och dela med sig av sitt skapande. Moderna webbtekniker har dessutom gjort webben till en bra plattform för hela applikationer. Oavsett hur låst en dator är, så finns det en modern webbläsare och alltså ett sätt att bryta sig ur tillverkarens klor.
 
Vi lär ut ett modernt och enkelt språk som heter JavaScript, som tillsammans med dagens webbtekniker gör det enkelt att åstadkomma häftig grafik som vem som helst kan surfa till. Vårt mål är att få se dessa webbtekniker användas av människor i alla åldrar, med början tidigt i skolan. Vi har skrivit en lärobok om spelprogrammering som vi tror passar bra för högstadiet och gymnasiet, och jobbar på sätt att nå ut till fler målgrupper.
 
Vi tror att webben har potential att överbrygga den digitala klyftan genom att göra det enkelt för alla, såväl gamla som unga, att vara delaktiga i byggandet av det digitala samhället.
Pontus Walck och Mikael Tylmad, Roboro
 
Spelprogrammering för seniorer är ett av Internetfondens projekt.
Har du en spännande idé för hur fler kan utbildas för att komma ut på nätet? Till och med den 11 februari håller Internetfonden öppen för nya ansökningar, läs mer om hur du ansöker här.