TRÄDGÅRD


VI KÄMPAR VIDARE MOT KYLAN

SNÖN LIGGER KVAR

Här fortsätter vi med vår gröna dagbok, att bygga upp, som vi gärna vill kalla det för,  vår Medelhavsträdgård....mitten av maj...

Det har rullat iväg ett antal dagar sedan vår förra rapport. Och det går sakta men säkert framåt med alla odlingar. Målet att skapa något med Medelhavskänsla har varit svårt. Snön har inte velat släppa tagit om omgivningarna, det ligger fortfarande mycket snö i markerna och vi har första 1 maj….

Men olivträdet trivs, ett härligt träd som också tål frost, vi har det dock på vår del av terrassen som är inglasad. Hittade trädet på Coop där man reade ut dessa för dryga 100-ingen. Har ingen aning hur gammal trädet kan vara men med en meter högt, så har det ju några år på nacken. Såg lite sliten ut när vi köpte trädet, men börjar ta sig.

Annars tar alla växter fart. Inte minst tomatodlingarna, där busktomater finns i 52 olika krukor(!). Galet mycket.

Men att göra något med Medelhavsliknande 13 våningar upp på en blåsig terrass, känns fortfarande långt bort. Nu handlar det om att hålla sig undan och stänga ut kyla och blåst…

Snart slut på maj och det grönskar....NY rapport här!

Nu har det varit värme, sett ur norrländsk synvinkel. Men att prata om sommar är inte helt fel, men inte fem dygn över 10 grader har det varit -ännu. Men värmen har behövts, snön har ju legat länge kvar och faktiskt, när man strövar i mark och skog kan man fortfarande, sent maj, hitta den vita varan. Huvva.

Korkat nog så satte vi hela påsen med frön med busktomater, som fått liv i lika många glada plastkrukor, som vi hittade för en billig peng. Med två borrade hål och do plastbricka under så blev det färgglatt och skoj. Men 52 hinkar tar plats, så det har varit en uppskattat present till alla vänner som vill ha tomater.

Alla våra pallkragar, med två på höjden, har placerats på pallar, som underlag ovan cementplattorna. I botten en skiva, sedan plast som vi stiftat fast, för att inte jorden får ligga an mot insidan av kragarna, de ska ju räcka ett tag dessa. Givetvis har vi lagt lecakulor i botten och sedan har matjorden placerats.Vi har inte glömt att borra lufthål i botten. Det är bästa sättet att, hoppas vi, skapa plats för fleråriga växter. Då vi tänker sätta humleplantor längst in mot växthuset, som vi har här på terrassen. Hur det går vet vi inte, men vi har lyssnat på goda(?) råd. I lådorna, som är fem till antalet,  kommer också bärbuskar och nyttiga grönsaker att landa. Om de nu ryms allt det trevliga.

Jo, vi har börjat skönja potatisen i våra lådor. Bara det!

Men att ha färsk potatis till sillen och midsommarafton blir det nog inte...