TRÄDGÅRD


TRÄDGÅRDSMÄSSA PÅ NOLIA I UMEÅ

potatis nolia
 
Nolia Trädgård i Umeå, 26 – 28 april 2013. Mässan som bjuder på inspiration, kunnande, shopping, balkonger, inspirationsytor och spännande trädgårdspersonligheter!
 
En trädgårdspersonlighet som vi är mycket stolta över att kunna presentera är Sveriges mest berömda landskapsarkitekt, Ulf Nordfjell. Ulf kommer på lördagen att samtala med en annan trädgårdskändis, nämligen Gunnel Carlson, om Chelsea Flower Show.


100-årsjubilerande Chelsea Flower Show har ännu en gång lyckats locka Ulf Nordfjell att göra en idéträdgård, den tredje i ordningen. Första gången, 2007, gjorde Ulf en Linnéträdgård som renderade honom en guldmedalj. 2009 gjorde han The Daily Telegraph Gardens trädgård och då blev det både guld och best in show. Nu 2013 gör han Champagnehuset Laurent Perriersshow garden så det är bara att hålla tummarna för ännu ett guld och kanske lite till.
 
 
Årets potatis
En annan trädgårdspersonlighet, men av det mer jordnära slaget, är ”Årets potatis 2013” som lanseras av Larsviken Lantbruks AB. Skönheten heter i år ”Solist” och är en tidig potatis med runda knölar, gult skal och ljusgul köttfärg.
 
Juryns motivering: ”Solist är en modern klassisk midsommarpotatis som fungerar utmärkt att odla under hela sommarsäsongen. Med sin genuina smak och fasta konsistens, kombinerat med vackra jämnformade knölar, gör detta Solist till en mycket uppskattad potatis inom kökets värld och till en värdig vinnare av Årets Potatis 2013.” 
 
Sättpotatis finns givetvis också att köpa.
 
Mässans föredragsprogram
Fler trädgårdspersonligheter träffar vi genom scenens digra föredragsprogram. Här får vi höra mer om att odla bonsai, träffa glada gloxinior, Ljus är inte bara ljus, Natur och naturlig design i trädgården och Biets fantastiska värld. Jonas Berring – bloggen Blomjonas – kallar sitt föredrag ”Du gör som du vill – hitta din inspiration i ditt odlande”. Svenska Moderådet pratar om trender i trädgården 2013 och Åke Holmqvist, Trädgårdsamatörerna, pratar om ”Fördel Norrland” och mycket, mycket mer.
Utförligt program finns på Nolia trädgård.
 
 
Inspirationsytor och balkonger
När det gäller inspirationsytor så har vi fem balkonger som kreeras av ICA, Smultronstället, Nymyran, Blomjonas och Granngården där temat är ”något nytt, något gammalt, något lånat och något blått”. Bland idé- och inspirationsytorna kan vi nämna Hägnaregårdens Trädgård som gör ”Återbruk och kretslopp”, Blåeld gör ”Maskros, vallmo och mycket grönt”, Forslunda gör "Trädgårdsmästare 2014" och Svenska Moderådet gör en bröllopsmonter i svart och vitt! 
 
Nu längtar vi efter våren och Norrlands egen trädgårdsmässa!
 
Nolia Trädgård 2013 arrangeras av Nolia AB i samarbete med GG Mässor i Sverige.