TRÄDGÅRD


LYCKAD TRÄDGÅRDSMÄSSA I UMEÅ

uma
 
Trädgårdsmässan i Umeå, årligen återkommande, lockar tusentals trädgårdsintresserade norrlänningar.
I år var inget undantag.

Visst går det att odla även i Norrland, det kan man konstatera när vi vandrar runt bland 1000-tals människor med gröna fingrar.
 
Det fanns rikt med uppslag  på årets mässa där ett 60 tal utställare bredde ut sig. Givetvis var mycket av växtligheten anpassade till det kärva klimat som råder i norr.
 
Uppskattad berättare på mässan var  Åke Holmqvist, som vet svårigheterna att hitta rätt med  att plantera. Men angående den växtzon Umeå befinner sig så säger han att du kan hitta tre olika växtzoner på din tomt. Vilket ger många olika förutsättningar.
Han sticker inte under stolen med att just detta med zonkartan inte är ultimat. Den gjordes 1903 och då för äppelodling. Faktiskt finns det växter i norr som inte fungerar så bra i Skåne. Vackra blommor från Alperna trivs ju alldeles utmärkt i Norrland.
 
Växthus eller kanske glasa in din veranda kan vara ett bra sätt att förlänga din säsong och här finns det ju inga begränsningar på utbud av möjligheter.
Ett populärt inslag på mässan var  balkongtävlingen, rösta fram den vackraste balkongen. Temat för 2013 var bröllop och de olika balkongerna kommer att vara designade utifrån traditionen om något gammalt och nytt och färgen ska gärna vara i gulblått.
 
Trådgårdsintresserade behöver tid att träffas, umgås och prata om sitt intresse och byta erfarenheter. Givetvis är en trädgårdsmässa en utmärkt plats. Visst kan det kännas lite långt bort då drivorna lyser vita utanför Nolia-hallen. Men våren kommer väldigt snabbt i norr.